Menu
Site in English Site in Greek
  • koronioliveoil.gr
  • Σχετικά με εμάς
  • Σημεία πώλησης
  • Συνταγές
  • Καλάθι αγορών
  • Επικοινωνία
  • Προϊόντα
  • Ελαιόλαδο λάδι ελιάς
  • Πληροφορίες προϊόντων
  • Ελαιόλαδο Κορώνης, παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
  • Ιστορία
  • Πληροφορίες προϊόντων - Ελαιόλαδο Κορώνης η... ποικιλία Κορώνης
  • Σημεία Πώλησης
  • Σχετικά με εμάς
  • Το Κορωνέικο Ελαιόλαδο
  • Επικοινωνία
  • Social Media
  • Facebook
  • Twitter
  • Blogspot
  • Home / Ελαιόλαδο Κορώνης, παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
    Ελαιόλαδο Κορώνης, παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
    • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ UNESCO

      Μια θέση στον κατάλογο της  ʼυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO κατέχει πλέον η μεσογειακή διατροφή με προεξάρχουσα της ιστορικής Κορώνης.   Η πρόταση, να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή στο σχετικό κατάλογο της UNESCO είχε κατατεθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου. Τελικά στις 19 Νοεμβρίου 2011, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αποφασίστηκε η καταχώρηση της 46 στον κατάλογο της ʼυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων είναι και το φλαμένκο, οι ανθρώπινες πυραμίδες της Καταλονίας (τα λεγόμενα “Καστέλς”), η γαλλική κουζίνα, η Όπερα του Πεκίνου κ.ά.

      Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο … τραπέζι.
      Η μεσογειακή διατροφή -σημειώνεται- αφορά τη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους.

      Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας.
      Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.
      Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

      Βέβαια, είναι ευνόητο ότι η Κορώνη στην όλη προσπάθεια εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα και τις τοπικές διατροφικές παραλλαγές που συγκροτούν την πλούσια σχέση των Ελλήνων με την τροφή. Γι’ αυτό και μια μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των τοπικών παραλλαγών του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού είναι σημαντική για κάθε τοπική κοινωνία, όχι μόνο για την Κορώνη. Παρ’ όλα αυτά, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη για μια τοπική κοινωνία, όπως αυτή της Κορώνης, από μια τέτοια προσπάθεια.

      Δείτε τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών   :
      http://www.unesco.org/culture/ich/RL/00394

      Δείτε το βίντεο της UNESCO για τη Κορώνη:
      http://www.youtube.com/watch?v=-gQ-zHsBt2k

      Η Κορώνη, η υπέροχη αυτή πελοποννησιακή πολιτεία, με το μοναδικό κάλλος, την απέραντη ιστορία και τις αυθεντικές παραδόσεις τιμήθηκε από την UNESCO ως Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας για τη Μεσογειακή Διατροφή. Πρόκειται για έναν σπουδαίο θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου με μεγάλη γαστρονομική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο. Τα κριτήρια της επιλογής είναι αυστηρά και εξόχως τιμητικά για τις πόλεις που επιλέγονται: τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή πρέπει να είναι μοναδικά, οι συνταγές παρασκευής αυθεντικές και να υπάρχει μακραίωνη γευστική και διατροφική κουλτούρα. Η Κορώνη, με την εκπληκτική φύση και τα εξαίρετα προϊόντα της, διακρίθηκε δίκαια και συμπεριλήφθηκε στις πόλεις που αποτελούν πρότυπο διατροφικών παραδόσεων.

      Η  Κορωνέικη Ελιά, η οποία δίνει το ομώνυμο λάδι, θεωρείται από τις πλέον ωφέλιμες, εύγευστες και απολαυστικές ποικιλίες ελαιοκάρπου. Τα μεσσηνιακά κρασιά είναι περίφημα από την αρχαιότητα. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και η βαθιά γνώση των καλλιεργητών προσφέρουν στους ρέκτες του κρασιού τοπικούς οίνους με  άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, αρώματα φρούτων, γεμάτα γεύση και ζωντανό χρώμα: Λευκά (ροδίτης, φιλέρι, Ασσύρτικο, Chardonay) ή κόκκινα (Φωκιανό, Μανδηλαριά, Carinian, Cabernet , Savignon), είναι όλα εξαιρετικά και φημισμένα.

      Η καλλιέργεια του αμπελιού απασχολεί σήμερα 2000 περίπου άτομα και συλλέγονται 34.000 τόνοι σταφυλιών από τους οποίους παράγονται 27.000 τόνοι κρασιού. Στη Μεσσηνία επίσης παράγονται κάθε χρόνο 10.000 τόνοι εκλεκτής σταφίδας, σε αμπέλια έκτασης 45.000 στρεμμάτων. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ύπαρξη, στην ευρύτερη περιοχή, σπάνιων αρωματικών βοτάνων και χόρτων, που προσδίδουν μοναδικό χαρακτήρα και γεύση στην παραδοσιακή μαγειρική.

      Εκπρόσωποι των κοινοτήτων που έχουν διακριθεί από την UNESCO συναντώνται κάθε χρόνο, ανταλλάσσουν εμπειρία και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνουν τους άρρηκτους πολιτιστικούς δεσμούς της Μεσογείου και προάγουν την γευστική κουλτούρα αυτής της μοναδικής γωνιάς της γης. Κατά τις τετραήμερες κοινές εκδηλώσεις αναπτύσσονται διάφορες θεματικές, όπως η σύνδεση της ελιάς και του κρασιού με τον πολιτισμό, οι τρόποι διάδοσης του μεσογειακού διατροφικού μοντέλου, οι αναπτυξιακές προοπτικές της αγροτοτουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπά.

      Κορώνη:  Πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής

       

    • Δείτε επίσης...
      Ιστορία Πληροφορίες προϊόντων - Ελαιόλαδο Κορώνης η... ποικιλία Κορώνης Σημεία Πώλησης Σχετικά με εμάς Το Κορωνέικο Ελαιόλαδο
      Τα προϊόντα μας
      Ελαιόλαδο λάδι ελιάς